Пятница
29.03.2024
01:38

ГАЙСИНСКИЙ УЕЗД. ЛЮБИТЕЛЯМ ПРИБОРНОГО ПОИСКА ПОСВЯЩАЕТСЯ ...

Главная » 2010 » Декабрь » 7 » герб гайсинского р-н
18:47
герб гайсинского р-н
Герб Гайсинського району — один із офіційних символів району. При розробці гербу Гайсинського району враховано, в основному, всі вимоги історії розвитку геральдики та самобутності нашого краю, об’єднуючи в єдине ціле минуле, теперішнє і майбутнє.
У відповідності з вимогами геральдики герб зображений на щиті, який відповідає щитам першої половини VII століття. Саме такий щит, починаючи з далекого минулого переходив з тисячоліття в тисячоліття і представлений, як прямий угорі й округлений знизу і, у відповідності з історичними відомостями, носить назву, як пізньоготичний щит, який використовувався для зображення гербів саме на нашій Подільській землі, і використовується до сьогодні в сучасній українській геральдиці.

Опис
Запропонований проект гербу складається з трьох основних частин, які поєднують історичний розвиток нашої Гайсинської території з сьогоденням.

Основою герба є смуга червоного кольору, яка проходить по його центру з зменшенням зліва направо утворюючи нескінчений рух в майбутнє і є втіленням злагоди та узгоджених дій в напрямку досягнення світлого і забезпеченого життя всіх верств населення району.

Червона барва (у чорно-білому зображенні штрихується чорними вертикальними лініями) здавна символізує мужність і великодушність жителів нашого району, відповідає кольору козацьких знамен, а також закликає молоде покоління до отримання знань щодо історії рідного краю і тісного взаємозв’язку з європейською спільнотою.

Геральдичний знак — перехрещені дві шаблі є свідченням того, що на нашій Гайсинській землі з давніх часів розвивалось і існувало козацтво, нашими предками є козаки, які споконвіку захищали і боронили свою малу Батьківщину від ворогів — татар, поляків та німецьких загарбників.

Герб розбитий на верхню ліву та нижню праву частини, в основу яких взято кольори синій та зелений. На них відображено відповідні геральдичні фігури, що знову ж таки поєднує історію минулого, сьогодення і майбутнього.

Права частина забарвлена зеленою барвою (у чорно-білому зображенні передається косим штрихуванням справа на ліво), що символізує надію, достаток, волю жителів нашого краю, а також є підтвердженням того, що на території району ліси, зелені насадження, та сільськогосподарські угіддя займають основну його частину. Крім того зелена фарба є символом сільськогосподарського виробництва, що підтверджує аграрний розвиток району.

Особливою геральдичною фігурою правої частини гербу є сріблясте орлине крило — історичний символ краю, започаткований на початку XVII століття.

Саме в цей період Гайсин стає повітовим центром Гайсинської округи Подільської губернії. Гайсинський повіт ділиться на три округи і 12 волостей, що свідчило про утвердження Гайсинського краю і міста Гайсина.

Нового розвитку набуває геральдика міст та місцевостей і в 1744 році тодішня центральна влада в особі Августа ІІІ надає, на той час повітовому місту Гайсин, гербовий привілей з орлиним крилом сріблястого кольору. Саме орлине крило символізує силу духу, міцність і твердість жителів нашого краю, які змогли перебороти протягом тисячоліть біди, негаразди, голодомори і війни.

Верхня частина — синього кольору (у чорно-білій передачі позначається горизонтальними штрихами), що уособлює вірність своїй малій Батьківщині, чесність і натхнення жителів нашого краю, а також мирне безхмарне небо.

Крім того, синя фарба відповідає символам бувшої Подільської губернії та сьогоднішньої Вінницької області, до складу якої входить Гайсинський район. На голубому фоні відображено геральдичну фігуру у вигляді сонця, яке символізують чистоту і світлість душі. Сонце є земельними символами Поділля та Брацлавщини, тепер входить до герба Вінницької області й означає адміністративну приналежність Гайсинського району.

Обрамлення герба виконано у вигляді золотого орнаменту, на якому зображено колосся з повітовою (що відповідає районному статусу) короною з п’ятьма зубцями. Знизу — стрічка синього кольору на якій відображено дату утворення Гайсинського району.

Автор символіки (прапор та герб): Косаківський Олександр Васильович.
Просмотров: 931 | Добавил: traker_pI
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]